четвртак, 20. март 2014.

Grčka hrana

Grčka hrana


Grčki Meze -predjelo


Grčki Meze su predjela koja se služe pri ili uz glavna jela, obično uz uzo ili tsipouro. Meze se servira u malim količinama. To je jedan od osnovnih elemenata grčke kulture gde delite hranu i vina s prijateljima, u radosnom i opuštenom okruženju. Španci imaju svoj tapas, a Grci meze.


Tzatiki


Tradicionalni grčki jogurt -pavlaka sa sitno seckanim krastavcem, belim lukom i maslinovim uljem. Idealan za jelo sa svežim grčkim hlebom, prženim krompirom, girosom ili prženim ćuftama .


Saganaki


Pohovani sir. Različite vrste sira možete naći u saganaki. Od feta sira do raznih kozijih sireva. Saganaki odlično ide sa sokovima od limuna.


Keftedakia


Keftedakia su pržene ćufte od govedine, pomešane sa belim lukom i hlebom. Nalik na naše faširane ćifta. Odlično jelo.


Spanakopitakia


Mala grčka pita od spanaća sa izlomljenim komadićima feta sira .


Tiropitakia


Mala pite od sira, obično izrađena od feta ili kasseri sir .


Horta


Kuvano divlje zelje sa maslinovim uljem, sa soli i limunom .


Briam


Mix sastavljen od pečenog krompira, patlidžana, lcrnog i belog luka, sa paradajz sosom i maslinovim uljem .


Dolmadakia


Listovi vinove loze ispunjeni sa pirinčom i lukom, a ponekad i sa mlevenim goveđim mesom .


Kalamarakia


Ovo su mali komadi pržene lignje sa sokom od limuna .


Htapodi


Mali komadići hobotnice, provedeno u pritvoru ili pržene sa sokom od limuna ili kuvana , s maslinovim uljem , octom i origano .


Feta sir


Čuveni grčki sir koji može da se jede sam, kao meze, u salati, sa maslinovim uljem i origanom.


Salate


Naravno, najpoznatiji je grčka salata, ili Horiatiki ( Village salata ), ali postoje i mnoge druge vrste salata i sosova .


Horiatiki salata / Grčka salata


Horiatiki salataili Grčka salata je mešavina svežeg paradajza, maslina , krastavaca , luka , zelene paprike, feta sira , maslinovog ulja i origana .


Melitzano salata


U ovu salatu ide jedan patlidžan pire sa sitno seckanim belim lukom i maslinovim uljem. To je vrlo sočna salata uz sveži hleb .


Taramo salata ( Tarama )


Salata napravljena od usitnjenih ribljih jaja .


Glavna jela


Grci imaju puno odličnih glavna jela i meso je njihov omiljeni sastojak .


Giros


Giros je tradicionalno grčko jelo od mesa (piletine ili svijetine, redje jagnjetine) pečeno na vertikalnom ražnju. Seče se sitno i obično se služi kao pita giros, sendvič sa paradajzom, lukom, krompirom, caciki salatom.. Giros se može servirati i kao velika porcija na tanjiru.


Suvlaki


Suvlaki su grčki ražnjići, obično od svinjskog mesa. Servira se uz pomfrit, salatu, kao sendvič. Omiljeni fast food uz giros kod naših turista.


Musaka


Ovo poznato grčko jelo ima bazu od krompira prelivenom patlidžanom, lukom, mlevenim mesom i bešamel sosom.


Pastitsio


Pastitsio je još jedno poznato grčko jelo koje podseća na talijanske lazanje. Sastoji se od špageta prelivenih mlevenim junećim mesom , lukom, paradajz sos i bešamel sos .


Rebra Paidakia


Na žaru jagnjetina koja se služi sa limunom .


Kokoretsi


Kokoretsi je jedno od omiljenih jela Grka koje se uglavnom jede tokom Uskrsa. Sastoji se od umotane i pržene iznutrice od jagnjetine i služi se sa limunom .


Supe


Grčki supe su sočne i Grci obično supe jedu zimi .


Kotossoupa


Kotossoupa je pileća supa sa sosom -avgolemono ( sos sa jajima i limunom ) .


Psarossoupa


Riblja čorba sa peršunom , krompiroim i šargarepom .


Fassolada


Beli pasulj sa peršunom i ponekad sa paradajz sosom. .


Fakies


Fakies je supa od sočiva sa sosom od paradajza .


Magiritsa


Magiritsa je uskrs supa spremljena od unutrašnjosti jagnjetine, kopra i avgolemono sos ( jaja i limuna ) .


Patsa


Čorba od škembića, Grci je smatraju kao vrlo dobar lek za mamurluk .


Bilje i začini


Grčka je poznata po svojim jedinstvenim biljkama i začinima koji se koriste u svakom grčkom jelu kao dodatak ukusu i aromi. Odličan kvalitet začina i bilja se duguju dugim periodima sunca u Grčkoj, bogatoj grčkoj flori, i proizvodnji neverovatnih raznovrsnih i najboljih bilja i začina u svetu . Poznate biljke svetskog kvaliteta u Grčkoj su kamilica, planinski čaj, kadulja, bosiljak, menta, peršin, Tilio ( kreč lišća koristi se kao infuziju ) i još mnogo toga. Glavni Grčki začini su susam ( beli susam), kumin, machlepi i crveni šafran.



Grčka hrana

Нема коментара:

Постави коментар