четвртак, 7. новембар 2013.

Litohoro

Litohoro


Litohoro je malo planinsko selo sa nesvakidašnjom atmosferom, smešten na 300 m nadmorske visine u podnožju planine Olimp, sa koje se pruža prelep pogled na Egejsko more i brojna letovališta. Takodje postoji primorsko mesto Litohoro koje je karakteristično po svojoj peščanoj plaži.


U središtu sela je trg sa fontana i malim rondom, lepa crkva sa zvonikom, iza koje je park sa spomenikom, letnja pozorišna scena i dečije igralište. U ovom gradiću kamenih uličica, brojnih kapelica dominantna je makedonska arhitektura.


U mestu ima par kafića i restorana. Žitelji Litohora se uglavnom bave poljoprivredom. Ono zbog čega je Litohoro popularna destinacija je planina Olimp. Odavde se tokom cele godine, skupljaju planinari iz celoga sveta, i kreću put Prionia (tačke na 1000 m nadmorske visine) odakle kreće uspon na vrhove planine Olimp. Zbog toga u celom mestu imate odličan izbor razne planinarske opreme i rekvizita za alpinizam. Uspon na planinu Olimp spada u atraktivne uspone, i pogotovo je gužva vikendom. Obavezna je rezervacija smeštaja u planinarsom dom ranije, za sve one koje žele da odu na visine preko 2900 m nadmorske visine.



Litohoro

Нема коментара:

Постави коментар